2010. december 3., péntek

VII. Továbbképzés

A folyamatos továbbképzés a pedagógusok életpályájának fontos része, ezért szükséges a kötelező továbbképzési rendszer fenntartása, a továbbképzések akkreditációjának szigorítása és a továbbképzések ellenőrzése.
A továbbképzések szakmai ellenőrzésében a felsőoktatási intézmények oktatói, vagy az általuk felkért szakemberek, és a Pedagógus Kamara által delegált Mesterpedagógusok illetve Tudóstanárok vesznek részt.
A pedagóguspálya elején elsősorban módszertani, később a közoktatási tananyaghoz kapcsolódó, szemléletformáló szakmai továbbképzések teljesítése ajánlott. Támogatandó a nyelvtanárok anyanyelvi közegben történő továbbképzése is. 


VII. 2. A pedagógusok továbbképzési kötelezettsége

A Pedagógus I., Pedagógus II. és Pedagógus III. (mesterpedagógusi) fokozat elérésének feltétele a korábbi minősítési eljárás alkalmával előírt továbbképzés elvégzése. 
A Pedagógus II., a Pedagógus III. (mesterpedagógusi) és a tudóstanári kinevezést a munkáltató megvonhatja azoktól a pedagógusoktól, akik a fokozatba lépésüket követő 9. tanév végéig nem végzik el a megfelelő óraszámú akkreditált továbbképzést. A Pedagógus III. (Mesterpedagógus) és a Tudóstanár kiválthatja továbbképzési kötelezettségét továbbképzések tartásával, tankönyvírással, megfelelő számú szakmai tanulmány írásával, kiemelkedő művészeti tevékenységgel.
A felsőoktatási intézményekkel együttműködő vezetőtanárokat és mentortanárokat a pedagógusképző intézmények bevonhatják az egyetemi pedagógusképzésbe.


VII. 3. A pedagógus szakvizsga


A pedagógus-szakvizsgára felkészítő képzés megújítja, elmélyíti és kiegészíti a felsőoktatásban megszerzett ismereteket és jártasságokat, illetve a pedagógus olyan ismereteket, jártasságokat sajátít el, amelyek megszerzésére a felsőoktatási tanulmányok során nincs lehetőség. A képzés közvetíti a szaktudomány legújabb elméleti és gyakorlati ismereteit; fejleszti a nevelés-oktatás és a pedagógus munkakörrel járó egyéb feladatok ellátásához szükséges jártasságot és képességeket, a pedagógiai pályára való alkalmasságot; hozzájárulhat a vezetői, szakértői, szaktanácsadói, mentori, vizsgaelnöki, vezetőtanári (gyakorlatvezető óvónői, tanítói, gyógypedagógusi) tevékenység, valamint a mérési és értékelési, minőségbiztosítási és minősítési feladatok ellátásához szükséges ismeretek elsajátításához. A szakvizsgára történő felkészítésre az a  pedagógus jelentkezhet, aki rendelkezik a pedagógus munkakör betöltésére jogosító felsőfokú iskolai végzettséggel és szakképzettséggel, valamint legalább három év pedagógus munkakörben eltöltött gyakorlattal. 
A pedagógus-szakvizsgára történő felkészítés kizárólag pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézményben, szakirányú továbbképzési keretek között folyhat. A képzés ideje 4 félév, legalább 360 óra. 
A pedagógus-szakvizsgára felkészítő képzés követelményeit a felsőoktatási törvény és alacsonyabb rendű jogszabályok tartalmazzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése