2010. december 4., szombat

3. melléklet Hídprogram

Ha a tanuló az általános iskola befejezését követően valamilyen oknál fogva nem nyert felvételt középfokú iskolába (gyenge tanulmányi eredménye, betegség, élethelyzetbeli problémák, egyebek miatt), s így nem tudja elkezdeni középfokú tanulmányait, ám az általános iskola utolsó osztályának megismétlése vagy szakiskolai felkészítő osztály elvégzése pedagógiai szempontból nem indokolt, akkor a következő tanévben az általános iskola javaslatára a Hídprogram keretében úgynevezett nulladik évfolyamra járhat. 
A nulladik évfolyam legalább nyolc tanuló egybehangzó igénye esetén bármely középfokú iskolában megszervezhető. Az osztály létszáma legfeljebb 15 fő lehet. A nulladik év megszervezése kötelező megyei feladat. 
A tanulásszervezésnek a korszerű pedagógiai módszerek széles körére kell épülnie. Egyéni, személyre szabott fejlesztő programmal, sok csoportmunkával, kommunikációs és életmód gyakorlatokkal kell pótolni mindazt, ami hiányzik a sikeres középiskolai beilleszkedéshez. A nulladik évfolyam pedagógiai munkáját a minisztérium szakmai ajánlásokkal segíti. 
A program résztvevői bizonyítványt kapnak, és a felvételi eljárás rendje szerint a következő tanévben bármely középfokú iskolába jelentkezhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése