2011. január 19., szerda

Elment a levél

A honlapismertetőben megfogalmazott tervvel összhangban az alábbi közérdekű adatkérő levelet küldtem el Hoffmann Rózsa államtitkár és Réthelyi Miklós miniszter részére. A közérdekű adatkérés teljesítésére (vagy az adatkérés kapcsán folytatott vizsgálat eredményéről való írásos tájékoztatásra) az 1992. évi LXVT. tv 15 napos határidőt ír elő.




Dr. Réthelyi Miklós Miniszter
Dr. Hoffmann Rózsa Oktatásért Felelős Államtitkár

Nemzeti Erőforrás Minisztérium


Tisztelt Miniszter úr!
Tisztelt Államtitkár Asszony!


Az oktatási tárca honlapján közzétett közlemény szerint a közoktatási törvény koncepciójához 490, a pedagógus életpálya-modell tervezetéhez pedig 70 pontosító, kiegészítő javaslat érkezett. Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a közoktatási törvény tervezetéhez illetve a pedagógusok életpályamodelljének törvénykoncepciójához beérkezett javaslatokat a minisztérium honlapján mielőbb tegyék nyilvánossá. A törvény-előkészítési folyamat áttekinthetőségének és a készülő törvény széles körű támogatottságának elengedhetetlen feltétele, hogy az érdeklődők teljes terjedelemben megismerhessék a beérkezett véleményeket, és összevethessék a tervezetben eszközölt módosításokkal. A javaslatok összefoglalója hasznos, de ezt a szerepet nem töltheti be, szemben azokkal a szakemberekkel és más érdeklődőkkel, akik a munkájuk vagy más érintettségük révén várhatóan szívesen fordítanak időt a törvénytervezet és az észrevételek részletes tanulmányozására.
Ha a tárca honlapján való közzététel akadályokba ütközne, erre a célra felajánlom a néhányunk által létrehozott http://szalayutca.blogspot.com/ honlapot. Ebben az esetben kérem, hogy elektronikus formában a hbizottsag@gmail.com e-mailcímemre küldjék el az összes beérkezett javaslatot, amelyeknek vállalom a hiánytalan közzétételét. A honlapot tavaly decemberben a közoktatás iránt érdeklődő civilekként azzal a céllal készítettük, hogy teret kínáljunk a szakmabeliek és az érdeklődők nyilvános eszmecseréjéhez. A honlapon eddig közzétett vélemények, a kialakult párbeszéd szerintünk igen tanulságosak. A minisztérium által kijelölt konzultációs időszak után célszerűnek láttuk a más internetes fórumokon kifejtett vélemények közzétételét is. Úgy gondoljuk, hogy a teljes nyilvánosság mellett biztosítható a hatékony konzultáció és a közoktatás fejlesztéséhez nélkülözhetetlen nemzeti együttműködés. Ennek jegyében ezt a levelemet és a szíves válaszukat is közöljük az említett honlapon. Az oldal létrehozói ezzel a technikai javaslattal és a működtetés önkéntes munkájával vesznek részt az együttműködésben. Mivel a javaslatok közzétételét vagy a minisztérium honlapján, vagy a felajánlott önkéntes munkával működtetett honlapon mindenképpen indokoltnak tartom, ezért kérem, hogy a levelemet közérdekű adatkérésként kezeljék.

Megtisztelő válaszukért előre is köszönettel és üdvözlettel:

Neumann Eszter

Budapest, 2011. január 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése